Traktatiebeleid

Traktatiebeleid De Tandem

Sinds 2020 geven we op De Tandem een nieuwe invulling aan het traktatiebeleid, passend bij de principes van de Vreedzame School. Hierbij staat vooral het kind centraal. Hieronder geven we u iets meer uitleg over het hoe en waarom.

Hoe vieren onze leerlingen hun verjaardag?

Vanaf het moment dat kinderen vijf jaar worden, vieren we hun verjaardag op school. De klas zingt verschillende verjaardagsliedjes, ze mogen een taart ontwerpen op het digibord en vervolgens een klein presentje en een mooie kaart uitzoeken bij de meester of juf. Bij de kleuters lopen ze bovendien nog zingend een kleine parade door de school. Verder mogen leerlingen met hun kaart de klassen rond om die door de andere meesters en juffen te laten tekenen.

Waarom geen traktaties meer?

Een van de kernprincipes van de Vreedzame School is dat alle kinderen op onze school gelijkwaardig zijn en niemand buiten de groep valt. Door de jaren heen werden traktaties echter steeds groter, ongezonder en uitgebreider. Niet alle ouders kunnen of willen hieraan meedoen, maar het gevolg was wel dat bepaalde leerlingen erop werden aangekeken.

Ook zagen we soms dat kinderen met een allergie of bepaalde levens-/geloofsovertuiging buiten de boot vielen. Beide zaken zijn nu geen punt meer. Iedereen viert zijn verjaardag nu op dezelfde manier op school.

Wat vinden leerlingen zelf van dit aangepaste beleid?

Uit de verschillende reacties blijkt dat het algehele gevoel bij leerlingen positief is. Ze krijgen een leuk cadeautje bij de meester of juf, er wordt voor ze gezongen en ze mogen in de klas vertellen over hun verjaardag.