Wij verzoeken u vriendelijk uitnodigingen voor kinderfeestjes niet uit de delen op of rond het schoolplein; verzending per post heeft de voorkeur. Dit sluit aan bij de kernwaarden van De Vreedzame School op het gebied van pesten en buitensluiting.
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen door ouders. Klik op het betreffende item om antwoord te krijgen op uw vraag.
Mocht u iets missen of meer informatie willen, schroom dan uiteraard niet om contact op te nemen met school.
Wat geef ik mijn kind te eten en drinken mee voor de pauze?
Halverwege de ochtend mogen kinderen iets eten en drinken. Wij willen u vragen bij voorkeur een verantwoord tussendoortje mee te geven als fruit, groenten of een boterham in een navulbaar bakje. Daarbij drinken kinderen water, zuivel of een vruchtensapproduct uit een navulbare beker of fles.
De lunchtrommels en bekers worden bewaard in speciale bakken op de gang. Graag voorzien van naam en groep.
Wat is het beleid rondom mobiele telefoons en smartwatches?
Leerlingen mogen hun mobiele telefoon en/of smartwatch mee naar school nemen, maar deze niet onder schooltijd gebruiken. Ze kunnen ze in de tussentijd bewaren in de daarvoor bestemde bak bewaren. Deze staat in de klas.
Het meenemen van de mobiele telefoon of smartwatch is altijd op eigen risico. Schade en/of diefstal vallen niet onder verantwoordelijkheid van school.
Hoe vrijwillig is de vrijwillige bijdrage?
Sinds augustus 2021 is een nieuwe regeling van kracht. Waar voorheen gold dat leerlingen konden worden uitgesloten van schoolreisjes en/of andere extra activiteiten wanneer hun ouders geen vrijwillige ouderbijdrage betaalden, is dit niet langer van toepassing.
We vragen van u een vrijwillige bijdrage om excursies, schoolreisjes en andere school verrijkende activiteiten te kunnen organiseren. Mocht u echter, om welke reden ook, de bijdrage niet kunnen of willen overmaken, dan heeft dat geen verdere consequenties voor uw kind.
Lees hier meer
Wat te doen bij waterpokken en andere besmettelijke kinderziekten?
Hieronder vindt u de meest voorkomende kinderziekten en het beleid zoals dat wordt voorgeschreven door de Rijksoverheid. Raadpleegt u bij twijfel altijd even de leerkracht, directeur en/of de huisarts en licht school altijd in over de betreffende ziekte.
Waterpokken zijn de bekendste kinderziekte en treft vrijwel iedereen in de kindertijd. Besmetting komt door hoesten, praten en het vocht in de blaasjes. In principe mag uw kind gewoon naar school, omdat eventuele besmetting van andere leerlingen dan reeds heeft plaatsgevonden. Wel worden activiteiten met water (zoals zwemmen) afgeraden tot de blaasjes goed ingedroogd zijn.
Hand-voet-mondziekte is erg besmettelijk vanaf 3-7 dagen voordat de klachten beginnen tot weken of zelfs maanden daarna. Hierdoor mag een kind gewoon naar school: verdere besmetting heeft waarschijnlijk al plaatsgevonden. Wel is het in dit geval extra belangrijk om de leerkracht tijdig op de hoogte te stellen vanwege de hoge besmettingsgraad, zodat eventuele maatregelen op school getroffen kunnen worden.
Zoals veel virussen kunnen mensen elkaar met roodvonk besmetten via druppeltjes in de lucht. De besmettelijkheid begint al voor de uiterlijke symptomen zichtbaar zijn en duurt tot het vervellen over is. Omdat de besmetting ook al plaatsvindt voor de ziekte zichtbaar is, mogen kinderen gewoon naar school.
Het virus van de vijfde ziekte wordt overgedragen via hoesten en praten (druppeltjes in de lucht). Uw kind kan anderen alleen besmetten in de week voor de vlekjes verschijnen. Daarom is uw kind niet meer besmettelijk zodra u de vlekjes ziet en mag hij gewoon naar school.
De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Besmetting vindt plaats via speeksel. Na de infectie blijft de ziekte in het lichaam aanwezig, waardoor hij weer kan opspelen bij verminderde weerstand. Omdat thuisblijven niet helpt te voorkomen dat andere kinderen ziek worden, mag uw kind gewoon naar school.
In principe zijn de meeste kinderen ingeënt tegen deze drie kinderziekten. Daarbij krijgen ze in groep 5 (met 9 jaar) een herhalingsvaccinatie. Na een vaccinatie zijn deze kinderen voor 95% beschermd tegen deze ziektes, na twee voor 99%. Besmetting: vier dagen voor de vlekjes verschijnen tot vier dagen erna.
Dat neemt echter niet weg dat verdere besmetting van één van deze drie alsnog voorkomen moet worden. Wanneer u denkt dat uw kind bof, mazelen of rodehond heeft, houdt uw kind dan thuis en raadpleeg de huisarts. Na de diagnose zult u samen in overleg afspreken wanneer het weer veilig is om terug naar school te gaan.
Meer informatie leest u op deze pagina
Krentenbaard is erg besmettelijk: via de lucht (druppeltjes) en wanneer uw kind aan de wondjes zit en vervolgens andere plekken aanraakt, zoals speelgoed of een deurklink. Desondanks mag een kind met krentenbaard gewoon naar school als hij zich verder goed voelt, omdat een eventuele besmetting dan vaak al heeft plaatsgevonden. Wel kan de leerkracht op school waar nodig extra maatregelen treffen.
De meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor soortgelijke bacteriële ziekten. Deze zijn besmettelijk. In Nederland komen vooral meningokokken B, C, W en Y voor. Sinds 2002 zijn kinderen hiertegen beschermd met een vaccinatie (14 maanden) en krijgen kinderen van 14 jaar hem op het voortgezet onderwijs opnieuw aangeboden.
Mocht uw kind onverhoopt besmet raken dan is hij te ziek om naar school te gaan. In overleg met school en de huisarts wordt besloten wanneer hij weer terugkeert in de klas.
Wat te doen bij hoofdluis?
Wanneer een kind vaak op zijn hoofd krabt, is de kans aannemelijk dat hij last heeft van hoofdluis. Dit kunt u gemakkelijk zelf controleren:
De beste manier om luizen te verwijderen is de ouderwetse nat-kam-methode. Het is belangrijk om ieder gezinslid te controleren voor u hieraan begint en alle besmettingen op dezelfde wijze tegen te gaan, zodat u sneller van de hoofdluis af bent.
Nodig
Nat-kam-methode in 5 simpele stappen
Let op! Een besmetting met hoofdluis kan iedereen overkomen. Schaamte is dan ook veruit onnodig. Licht alstublieft zo snel mogelijk de leerkracht in, zodat die op zijn of haar beurt alle ouders in de groep kan vertellen over de besmetting (uiteraard anoniem). Zo kan verdere besmetting worden voorkomen.
Meer informatie over het behandelen van hoofdluis vindt u via het linkje.
Rondom dit onderwerp bestaan veel misvattingen. Daarom de belangrijkste feiten voor u op een rijtje:
Helemaal voorkomen is lastig bij kinderen, omdat die vaak in alle onschuld met hun hoofden bij elkaar gaan zitten. Wat wel helpt is het vastbinden van het haar in een knot, staart of vlecht. Daarnaast houden gel, haarlak en mousse een besmetting enigszins tegen, omdat hoofdluizen zich minder gemakkelijk kunnen bewegen in behandeld haar. Verder helpt het om regelmatig te controleren, zodat een eventuele besmetting snel in de kiem gesmoord wordt.
Voorheen werden alle leerlingen na de schoolvakantie gecontroleerd op school op de aanwezigheid van hoofdluis. Door de maatregelen rondom Covid-19 verzoeken wij u vriendelijk deze controle thuis bij te houden.
Wanneer gaat mijn kind naar de schoolarts?
Wanneer uw kind vier jaar wordt, stoppen de controles bij het consultatiebureau. Hierna volgen nog wel enkele controlemomenten bij de schoolarts en krijgt uw kind, indien u het vaccinatieprogramma van de Rijksoverheid volgt, nog enkele inentingen.
U krijgt voorafgaand aan het gesprek een vragenlijst. Deze maakt onderdeel uit van het periodiek gezondheidsonderzoek. In groep 2 bestaat dit uit verschillende onderdelen. De JGZ assistente meet de lengte en het gewicht van uw kind, en controleert het functioneren van de ogen en oren. Vervolgens gaat u samen met uw kind naar de jeugdarts.
Deze onderzoeken vinden momenteel plaats op dezelfde locatie als het consultatiebureau, Wilhelminastraat 16 in Oud-Beijerland (vlakbij de Hema).
Voor kinderen van groep 7 gaat het net iets anders. De JGZ-assistente meet de lengte en het gewicht van de kinderen en, indien nodig, ook de bloeddruk. Verder is er een gesprek met de jeugdverpleegkundige aan de hand van de vragenlijst die u digitaal heeft ingevuld en de mogelijke vragen die jullie hebben over de ontwikkeling van uw kind. Ook krijgt u informatie over voeding, school, sport en puberteit/seksualiteit. Dit gesprek wordt in principe gevoerd met uw kind zelf, maar u mag hierbij aanwezig zijn.
De jeugdgezondheidszorg zet zich dagelijks in voor het begeleiden van de gezondheid, groei en ontwikkeling van kinderen in onze regio. Ze houden gezondheidsonderzoeken om een bijdrage te leveren aan het voorkomen van ziekten en problemen op latere leeftijd. Onderdeel van de onderzoeken zijn de vragenlijsten die u meekrijgt.
Sinds 1 september 2017 hebben ouders de mogelijkheid om met hun Dig-ID en SMS-code (conform wettelijke afspraken rondom privacy) in te loggen op de website van Mijn kind in beeld. Hiermee krijgen ouders toegang tot de digitale vragenlijst van de jeugdgezondheidsdienst en de GGD-ZHZ. Zo bent u als ouder mede verantwoordelijk voor het invullen van het dossier van uw kind.
Wanneer mag je op de fiets naar school?
Een groot deel van de leerlingen woont zo dichtbij school dat de komst per fiets niet nodig is. Laat uw kind alleen op de fiets komen wanneer de afstand dat rechtvaardigt. Het grensgebied betreft:
Spuidijk-Klipper- Boeier-Molenaar- Binnenpad-Zinkweg
Buiten dit gebied is het dus toegestaan om op de fiets naar school te komen. We doen een dringend beroep op u om hierop toe te zien dat de kinderen die dichtbij wonen, lopend naar school gaan.
De fietsenstalling bevindt zich aan de zijkant van de school voor de lokalen van groep 5 en 6. Fietsen zetten we in de fietsenrekken of op de standaard netjes naast elkaar, dus niet tegen de hekken. In verband met de veiligheid en de ruimte is er geen plaats voor skateboarden, stepjes of iets dergelijks. Voor schade aan fietsen is de school niet aansprakelijk.
Wat is School op SEEF?
Misschien heeft u op school al eens gehoord van School op SEEF. Dit is een programma dat erop gericht is kinderen een zo veilig mogelijke, zelfstandige deelname aan het verkeer te bieden. School op SEEF houdt in dat onze basisschool een verkeersveilige school is waar verkeersonderwijs voor alle groepen een vast onderdeel is van het lesprogramma. We zetten op De Tandem de verkeerseducatielijn van Veilig Verkeer Nederland in.
Leerlingen uit de groepen 1 t/m 8 kunnen op hun eigen niveau aan de slag met verkeer en verkeersveiligheid. De verkeerseducatielijn bestaat uit:
Naast verkeerslessen uit het boek en de verkeerskranten zijn praktische verkeerslessen een belangrijk onderdeel van het programma. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de methode Verkeerskunsten.
Ieder jaar organiseert School op SEEF in de derde week van september de Schoolbrengweek. Scholen en gemeenten in heel Zuid-Holland schenken dan extra aandacht aan veilig en gezond naar school gaan: lopend of met de fiets. Waarom?
Vanaf welke leeftijd houden kinderen een spreekbeurt?
Spreekbeurten vinden plaats vanaf groep 5. Het doel hiervan is dat onze leerlingen leren (durven) presenteren. Qua omvang en uitwerking mag dit nog bescheiden zijn. U ontvangt hier tegen die tijd meer informatie over van de leerkracht.
Wat is het traktatiebeleid?
Op De Tandem hebben we de bewuste keus gemaakt om een andere invulling aan de verjaardagen van onze leerlingen te geven. Hierin volgen we de principes van de Vreedzame School. We trakteren niet, maar kiezen ervoor de kinderen die dag in het zonnetje te zetten door voor hen te zingen. Verder mogen ze een kaart mooie kaart uitzoeken en een cadeau uitzoeken bij hun juf of meester. Ook mogen ze de klassen rond om door de andere juffen en meesters te worden getrakteerd.
Wanneer kan ik uitnodigingen uitdelen?
Wij verzoeken u vriendelijk uitnodigingen voor kinderfeestjes niet uit de delen op of rond het schoolplein; verzending per post heeft de voorkeur. Dit sluit aan bij de kernwaarden van De Vreedzame School op het gebied van pesten en buitensluiting.
Mag mijn kind verkleed naar school?
In principe houden we een beleid aan waarbij kinderen niet verkleed naar school mogen. Uitzonderingen hierop zijn de Sinterklaasperiode en het feest van de meesters en juffen. Toch kan dit per leerkracht verschillen. Wil u kind dolgraag in een pietenpak naar school of als prinses? Overleg dit vooraf dan even met de meester of juf om teleurstellingen op school te voorkomen.
Mag je na schooltijd op het schoolplein?
Tot 15.45 uur mogen alle kinderen gebruik maken van het schoolplein.
Vanaf 15.45 uur (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag) is het plein alléén toegankelijk voor kinderen die op de BSO bij Kibeo zitten. Dit vanwege de veiligheid, overzichtelijkheid en verantwoording.
Het pannaveld wordt alleen gebruikt voor voetballen, niet als vechtkooi.
OBS De Tandem
Weegpad 13
3262 CL Oud-Beijerland
0186-618314
J.swank@dehoekscheschool.nl