Verzuim / vakantie
De gronden voor vrijstelling van het onderwijs zijn geregeld in de Leerplichtwet 1969. In de praktijk zijn de belangrijkste regels:
- Als de leerling de school door ziekte niet kan bezoeken, moet dit zo snel mogelijk aan de directeur worden gemeld. Is een kind zonder bericht niet op school, dan wordt zo spoedig mogelijk contact met de ouders/verzorgers opgenomen. Lees hier meer.
- Voor verlof wegens vakantie bepaalt de Leerplichtwet dat dit uitsluitend kan worden verleend indien de leerling vanwege de specifieke aard van het beroep van één der ouders/verzorgers slechts buiten de schoolvakanties met hen op vakantie kan gaan. Vakantieverlof kan slechts eenmaal per schooljaar worden verleend voor ten hoogste tien schooldagen. Het betreft de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Bovendien mag vakantieverlof nooit betrekking hebben op de eerste twee lesweken van het schooljaar. Bij de aanvraag moet een werkgeversverklaring worden gevoegd waaruit de specifieke aard van het beroep en de verlofperiode van de betrokken ouder blijken. In dit geval mag de directeur eenmaal per schooljaar een kind vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaatshebben.
- Voor verlof wegens andere gewichtige omstandigheden zijn richtlijnen opgesteld. Deze staan op de aanvraagformulieren voor verlof vermeld. Aanvraagformulieren voor verlof zijn verkrijgbaar op de school (of te downloaden via de website) en bij het leerplichtbureau Hoeksche Waard, Wilhelminastraat 18, Oud-Beijerland.
- Bij een aanvraag voor meer dan 10 schooldagen per schooljaar, beslist de leerplichtambtenaar.
Verzoeken tot extra verlof op grond van belangrijke omstandigheden
Religieuze verplichtingen
Wanneer een kind plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging bestaat er recht op verlof. Als richtlijn geldt dat hiervoor één dag per verplichting vrij wordt gegeven. Indien een kind gebruik maakt van deze vorm van verlof, moeten de ouders dit minimaal twee dagen van te voren bij de directeur van de school melden. Voor een aantal religieuze feestdagen wordt elk jaar een afspraak gemaakt, voor moslims: het Offer- en het Suikerfeest, voor hindoes: het Divali- en het Holifeest voor joden: het Joods Nieuwjaar, Grote Verzoendag, het Loofhuttenfeest, het Slotfeest, het Paasfeest en het Wekenfeest.
Wettelijke verplichtingen of nakomen van medische afspraken
Mogelijk, voor zover dat niet buiten schooltijd kan
Huwelijk
- Een huwelijk van familie t/m de 3e graad van het kind (ouders, (over)grootouders, broers/zusters, ooms/tantes (maximaal 1 dag als het huwelijk binnen de woonplaats wordt gesloten en maximaal 2 dagen als het huwelijk buiten de woonplaats wordt gesloten).
- Een 12 ½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders (ten hoogste 1 dag);
- Een 25-, 40-, of 50-jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders (ten hoogste 1 dag)
Gezinsuitbreiding
Ten hoogste 1 dag
Verhuizing
Ten hoogste 1 dag
Ernstige ziekte
Van ouders, grootouders, broers of zusters: de duur in overleg met de directeur van de school.
Overlijden van (inclusief begrafenis/crematie)
- Ouders (1e graads bloed- en aanverwanten): ten hoogste 4 dagen
- Grootouders, broers of zusters (2e graads bloed- en aanverwanten): ten hoogste 2 dagen
- (Bet)overgrootouders, (oud)ooms, (oud)tantes, neven en nichten (3e en 4e graads bloed- en aanverwanten): ten hoogste 1 dag.
Afwijking van de duur van het verlof is mogelijk, maar uitgangspunt bij het verzoek en de beslissing moet zijn: is het verlof in het belang van het kind? Dat geldt ook voor verzoeken om extra verlof op grond van belangrijke omstandigheden die hierboven niet genoemd zijn.
Géén verlof wordt verleend bij
- familiebezoek in het buitenland;
- vakantie in een goedkope periode of vakantie in verband met een speciale aanbieding, of vakantie in verband met een gewonnen prijs of vakantie bij gebrek aan andere boeking-mogelijkheden;
- eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte;
- verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn;
- een verjaardag van een familielid;
- deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband.
Verzuim
De school is verantwoordelijk voor het melden van alle soorten schoolverzuim bij het Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten. De directeur van de school beslist over de aanvragen voor extra verlof tot maximaal 10 dagen. Bij meer dan 10 dagen beslist de consulent. Ook als uw kind meer dan 10 keer per jaar ziek wordt gemeld is de school dit verplicht te melden. Als het verzuim is gemeld bij Bureau Leerplicht, dan neemt de consulent contact op met de school en de ouders. Vanaf 12 jaar is het kind mede verantwoordelijk voor het schoolverzuim en kan de consulent ook het kind hierop aanspreken. Bij problemen kan de consulent helpen met het zoeken naar een juiste oplossing.
De consulent kan verder de volgende acties nemen:
- waarschuwing geven;
- melding bij de GGD;
- opmaken van een proces-verbaal. Het Openbaar Ministerie verzoekt vervolgens, in de meeste gevallen, de Raad voor de Kinderbescherming tot het verrichten van een basisonderzoek;
- advies geven aan een instantie als jeugdzorg.
Via onderstaande link kunt u het verlofformulier downloaden en uitprinten:
Contact
OBS De Tandem
Weegpad 13
3262 CL Oud-Beijerland
0186-618314
J.swank@dehoekscheschool.nl