“Onthoud altijd dat je ertoe doet, jij bent belangrijk en er wordt van jou gehouden, en jij verrijkt deze wereld zoals niemand anders dat kan.”
Uit: De jongen, de mol en het paard van Charlie Mackesy, vertaald door Arthur Japin
Beste ouders/verzorgers,
De basisscholen in de Hoeksche Waard werken vanuit de gedachte: “Samen op ons eiland”. We zien verschillen tussen kinderen als kans om van en met elkaar te leren en we gunnen het kinderen om op de school in het eigen dorp onderwijs te volgen. Op die manier leren kinderen dat verschillen er mogen zijn en dat school een plek is waar leerkrachten hun best doen om aan die verschillen tegemoet te komen. Dat laatste noemen we passend onderwijs. School kijkt naar de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van kinderen en stemt het onderwijs daarop af.
In de schoolgids van de school van uw kind kunt u nalezen waar de school voor staat, wat ze bieden en hoe ze werken. In dit schoolondersteuningsprofiel (SOP) staat beschreven hoe passend onderwijs in de Hoeksche Waard is georganiseerd en wat voor extra ondersteuning de school van uw kind biedt.
Passend onderwijs in de Hoeksche Waard
Alle openbare en Protestants-Christelijke basisscholen, de Leeuwenhartschool (onderdeel van Stichting Samenwerkende Vrije Scholen Zuid-Holland) en de Katholieke Willibrordusschool hebben zich verenigd in het Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard, kortweg: Samenwerkingsverband (SWV) 2804. Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard ondersteunt scholen in het geven van Passend Onderwijs en helpen u, als het nodig is, bij het vinden van de juiste onderwijsplek voor uw kind. We doen dat “Samen op ons eiland”.
Álle scholen bieden basisondersteuning, daarover zijn afspraken gemaakt. Alle scholen zijn verplicht zich daaraan te houden. De afspraken over de basisondersteuning die iedere school moet bieden kunt u nalezen in het document: Passend onderwijs en de basisondersteuning uitgelegd aan ouders. Naast deze basisondersteuning kan de school extra ondersteuning bieden, dat aanbod is per school verschillend en beschrijft de school hieronder.
De diversiteit aan extra ondersteuning op de verschillende scholen zorgt ervoor dat de scholen samen een dekkend netwerk vormen binnen het Samenwerkingsverband. Meer informatie is te vinden op de website van het Samenwerkingsverband, www.swv2804.nl, en op het Ouder- en Jeugdsteunpunt Hoeksche Waard (Homepage – Ouder- en Jeugdsteunpunt Hoeksche Waard).
Hieronder is te lezen hoe we in de Hoeksche Waard passend onderwijs vormgeven. We maken daarbij onderscheid in niveaus. Onder de naam van elk niveau staat een toelichting.
De niveaus van ondersteuning in beeld
Niveau 0 en 0’
Missie en visie van de school en de basisondersteuning.
Wat is de visie van de school op passend onderwijs en welke afspraken zijn er op school over passend onderwijs gemaakt? Welke expertise heeft de school? Denk aan kennis van rekenproblemen, hoogbegaafdheid of kennis van kinderen die weinig prikkels kunnen hebben.
Op niveau 0 en 0’ gaat het om het geven van goed passend onderwijs in de groep door de groepsleerkrachten . Voorbeelden zijn: het geven van individuele instructie, extra of eigen werk geven, extra aandacht voor het bieden van structuur of helpen om te gaan met druk gedrag.
Niveau 1
Extra ondersteuning binnen de school
Als de basisondersteuning onvoldoende effect heeft en de leerling langdurige en meer intensieve ondersteuning en/of begeleiding nodig heeft, noemen we dat extra ondersteuning. De extra ondersteuning wordt altijd planmatig ingezet aan de hand van duidelijke doelen en wordt gemonitord door de school. Deze aanvullende ondersteuning wordt regelmatig besproken met ouders, geëvalueerd en opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt in een handelingsplan, soms wordt een OPP (ontwikkelperspectiefplan) opgesteld.
Niveau 2
Extra ondersteuning in samenwerking met externen
Als de interne ondersteuning op niveau 1 niet tot de gewenste ontwikkeling heeft geleid, kan een externe deskundige op school komen om te bekijken wat uw kind nodig heeft en wat de leerkracht daarvoor moet doen in de klas. De leerkracht, intern begeleider uw kind en u als ouders/verzorgers worden altijd betrokken bij dit traject. Ook hier wordt een handelingsplan of soms een Ontwikkelperspectief ( OPP) opgesteld met duidelijke doelen en afspraken over het evalueren van de voortgang. Dit traject noemen we een CLB-traject en dat duurt minimaal 3 maanden. Er is een vaste groep van externe deskundigen waarmee vanuit het Samenwerkingsverband wordt gewerkt.
Niveau 3
Uw kind wordt aangemeld bij de Ondersteuningscommissie van het
Samenwerkingsverband*
Soms komt het voor dat ondanks de inzet van een externe deskundige, een leerling onvoldoende tot ontwikkeling komt. School meldt een leerling dan aan bij onze Ondersteuningscommissie (OC). Dit kan er soms toe leiden dat een leerling wordt verwezen naar ander passend onderwijs, zoals bijvoorbeeld een andere reguliere school of een school voor speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs.
* School meldt in principe aan bij de Ondersteuningscommissie (OC) in overleg met u als ouders/verzorgers. Als ouders/verzorgers kunt u ook uw kind aanmelden bij de Ondersteuningscommissie (OC) als het op school niet goed gaat. Voor beide aanmeldingen geldt dat school eerst niveau 1 en 2 moet doorlopen voordat de aanmelding wordt behandeld. Centraal in de begeleiding staat de vraag: “Wat heeft uw kind nodig om optimaal te leren en goed te functioneren?” Het doel is om het handelen van de leerkracht te verbeteren, zodat beter kan worden voldaan aan de onderwijsbehoeften van uw kind.
De basisondersteuning
De basisondersteuning staat uitvoerig beschreven in het document: Passend onderwijs en basisondersteuning uitgelegd voor ouders. In het kort komt het erop neer dat de school voldoet aan de basiskwaliteit van de Inspectie van het Onderwijs en kennis heeft van de meest voorkomende leer- en ontwikkelingsvaardigheden bij leerlingen. Ze zorgen voor een veilige leeromgeving en signaleren vroegtijdig onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. De school biedt lichte, kortdurende ondersteuning en bevordert lees- en spellingvaardigheid, sociale en emotionele ontwikkeling, en taak- en werkgedrag. Ze ondersteunen onderpresterende leerlingen en passen onderwijs aan verschillende niveaus aan. Samenwerking met diverse organisaties, zoals schoolmaatschappelijkwerk en de jeugdverpleegkundige gebeurt in het Zorg-Adviesteam (ZAT), dat twee keer per jaar bij elkaar komt.
Wat valt niet onder de basisondersteuning?
- Individuele ondersteuning of psychische begeleiding voor leerlingen met sociale en emotionele problemen die niet voldoende geholpen zijn met basisondersteuning.
- Individuele ondersteuning voor leerlingen die een onveilige situatie of gevoel van onveiligheid creëren voor zichzelf, klasgenoten of personeel, en die niet genoeg hebben aan de basisondersteuning.
- Medische handelingen die een BIG-registratie vereisen.
Om de basisondersteuning goed uit te kunnen voeren zijn op onze school de volgende specialisten werkzaam :
- KC-er groep 1 t/m 3 Jitske Zwart j.zwart@dehoekscheschool.nl
- KC-er groep 4 t/m 8 Simone Roelfsema s.roelfsema@dehjoekscheschool.nl
- Anti- pestcoördinatoren Roeland Harrewijn r.harrewijn@dehoekscheschool.nl
Simone Roelfsema
- Vertrouwenspersoon intern Simone Roelfsema
extern Martine van der Heiden vertrouwenspersoon@kwadraad.nl
Adrie Verbaan vertrouwenspersoon@kwadraad.nl
Aanvullende ondersteuning in de school
Onze basisondersteuning wordt versterkt door de volgende punten:
Didactisch handelen:
Het uitgangspunt op IKC De Tandem is een hoog, ambitieus aanbod voor iedereen. Het leerkracht handelen is gericht op het behalen van de jaargroep doelen voor alle leerlingen. Daarnaast is er ook intensivering en verdieping voor de leerlingen die dat nodig hebben.
Hierbij maken wij gebruik van het EDI- lesmodel. We hebben schoolbrede afspraken gemaakt. Van groep 1 t/m 8 wordt volgens hetzelfde principe gewerkt, waardoor er eenduidigheid is bij de instructie. Binnen onze school hebben wij een EDI- expert die begeleiding biedt op didactisch handelen met betrekking tot dit lesmodel.
Pedagogisch klimaat:
We hebben een sterk pedagogisch klimaat op school. Er wordt gewerkt vanuit De Vreedzame School. Kinderen leren hoe ze constructief conflicten kunnen oplossen. Ze worden daarin gesteund door mediatoren uit de twee hoogste groepen. De sociale verbondenheid en gemeenschapszin wordt bevorderd, waardoor een veilig en positief groepsklimaat ontstaat. Ook in het pedagogisch handelen is een doorgaande lijn van groep 1 t/m 8 te vinden.
Hoorrecht/ eigenaarschap:
Vier keer per jaar vinden er kindgesprekken plaats. De eerste keer betreft het een kennismakingsgesprek, gesprek 2 gaat over de vragenlijst die leerlingen hebben ingevuld voor Hart & Handen van IEP. Gesprek 3 en 4 gaan vooral over het onderdeel Hoofd van IEP. Leerlingen worden steeds in de gelegenheid gesteld te vertellen waar ze al tevreden over zijn, maar ook waar zij zelf aan willen werken. In een portfolio houden kinderen bij wat zij beheersen na een bloktoets en waar zij nog aan moeten/ willen werken. Kinderen worden eigenaar van hun leren.
Onderbouw:
In groep 1 en 2 werken we met homogene groepen. We signaleren vroegtijdig wat de ondersteuningsbehoeften zijn van een groep of leerling en handelen daar direct naar. We hebben een sterke focus op taal, rekenen en sociaal- emotionele ontwikkeling binnen de thema’s die behandeld worden.
Extra ondersteuning
Binnen de school (niveau 1)
Als de basisondersteuning onvoldoende effect heeft en de leerling meer langdurige en intensieve ondersteuning en/of begeleiding nodig heeft, noemen we dat extra ondersteuning. De extra ondersteuning wordt altijd planmatig ingezet en wordt gemonitord door de KC- er (kwaliteitscoördinator). Deze aanvullende ondersteuning wordt regelmatig besproken met ouders, geëvalueerd en opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt in een individueel handelingsplan, soms wordt een OPP ( ontwikkelperspectiefplan) opgesteld.
Waar nodig wordt de hulp ingeroepen van onze schoolmaatschappelijk werkster Sara Ramzani s.ramzani@kwadraad.nl . Zij kan kinderen en ouders verder helpen met onderwerpen als: scheiding, angsten, afscheid, moeilijke thuissituatie etc.
De kwaliteit van onze (extra) ondersteuning meten wij door de volgende doelen te stellen:
- Maximaal 1% van onze leerlingen heeft een OPP.
- Maximaal 4% van onze leerlingen doubleert.
- Maximaal 4% van onze leerlingen heeft een dyslexieverklaring.
- Maximaal 2% van onze leerlingen stroomt uit naar SO/SBO.
- 100% van onze leerlingen stroomt uit op referentieniveau 1F en 80% op referentieniveau 1S/2F.
- Op de jaarlijks veiligheidsvragenlijst beoordelen leerlingen ons met minimaal een 8,5.
- Op de twee jaarlijkse tevredenheidspeiling beoordelen ouders ons met minimaal een 8 en leerlingen en medewerkers met minimaal een 8,5.
- Het ziekteverzuim van leerkrachten is laag.
Extra ondersteuning: samenwerking met externen (niveau 2)
Wanneer ondanks alle inzet van de school en de interne ondersteuning de school handelingsverlegen blijft, kan de school beslissen om een externe ondersteuner betrekken. De school betaalt een groot deel van de externe ondersteuning vanuit de passend onderwijsgelden, die zij ontvangen via het Samenwerkingsverband en waarover zij jaarlijks verantwoording moeten afleggen. Sommige ondersteuning wordt anders bekostigd.
Welke externe ondersteuning kunnen scholen inzetten?
- CLB-begeleiders (met o.a. expertise op het jonge kind, hoogbegaafdheid, werkhouding/executieve functies, dubbel bijzondere leerlingen, gedrag) > betaald door school.
- Ambulante begeleiding cluster 3, bij bijvoorbeeld leerlingen met cognitieve achterstanden, syndroom van Down, hersenletsel > betaald door het Samenwerkingsverband.
- Leerkracht begeleiding door een orthopedagoog met specialisme taalproblematiek bij nieuwkomers/NT2 > betaald door het Samenwerkingsverband.
- Ambulante begeleiding Rijndam, voor ondersteuning bij langdurig zieke leerlingen, Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), leerlingen met fysieke problematiek en/of overprikkelingsproblemen > betaald door het Samenwerkingsverband.
- Auris Ambulante dienstverlening voor ondersteuning bij ernstige spraak- en taalproblematiek en/of auditieve problematiek > landelijke bekostiging.
- Visio, bij ernstige visuele problemen > landelijke bekostiging.
- Aanmelding bij de Ondersteuningscommissie om te beoordelen wat de meest passende onderwijsplek is > betaald door het Samenwerkingsverband.
De scholen brengen ouders altijd op de hoogte van deze inzet. Meer informatie is te vinden op www.swv2804.nl.
Extra ondersteuning kan langdurig zijn maar, kan ook bestaan uit één consult. Dit kan per school en per situatie verschillen. De extra ondersteuning is met name gericht op het optimaliseren van het handelen van de leerkracht. Is deze ondersteuning langdurig dan stelt de school samen met u een plan op. Dit heet een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). Een OPP is een plan van aanpak. Bij het opstellen van het plan van aanpak moet de school ook de leerling die het betreft en zijn/haar ouders betrekken op alle onderdelen in het plan. Ouders hebben instemmingsrecht op het handelingsdeel. In het OPP geeft de school aan hoe de mening van de leerling/ouders is meegenomen in het plan.
Hoorrecht op het ondersteuningsaanbod van de school
Alle leerlingen moeten in staat gesteld worden om hun mening te geven over het ondersteuningsaanbod van de school. Dit is een recht, het is niet verplicht voor de leerling om zijn of haar mening te geven. Dit kan bijvoorbeeld via een onderzoekje op school of via een gesprek met de leerling. Afhankdelijk van de reden dat het plan wordt gemaakt, wordt meer of minder overlegd met de leerling over de aanpak.
Aanmelden bij de Ondersteuningscommissie (niveau 3)
Als de ondersteuning op school onvoldoende blijkt, kan de school (in overleg met ouders) de leerling aanmelden bij de Ondersteuningscommissie, die de behoeften van het kind onderzoekt en advies geeft over de meest geschikte onderwijsplek. Dit resulteert in twee onafhankelijke deskundigheidsadviezen. Vanaf 1 augustus 2025 is SBO-school Het Pluspunt de enige SBO-school in de Hoeksche Waard. Meer informatie over de werkwijze van de Ondersteuningscommissie is te lezen op onze website: www.swv2804.nl.
Speciaal onderwijs valt onder de Wet op de Expertise Centra (WEC). Deze onderwijsinstellingen zijn ondergebracht in zogeheten clusters.
Er zijn 4 clusters:
Cluster 1 | Speciaal onderwijs voor visueel gehandicapte leerlingen. |
Cluster 2 | Speciaal onderwijs voor auditief gehandicapte leerlingen en leerlingen met taal/spraakproblemen. |
Cluster 3 | Speciaal onderwijs voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapte leerlingen. |
Cluster4 | Speciaal onderwijs voor kinderen met ernstige gedragsproblemen of psychiatrische stoornissen. |
Binnen de Hoeksche Waard hebben we alleen een cluster 3-school, SO de Ark in Oud-Beijerland (Home – De Ark ). In omringende gemeenten liggen de andere cluster-scholen.
Om uw kind aan te melden bij het speciaal (basis)onderwijs heeft u een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. Deze wordt afgegeven door de Toelaatbaarheidscommissie (TLC) van het Samenwerkingsverband. Meer hierover is te lezen in onze toelichting op het aanmeldformulier voor ouders, te vinden op onze website: www.swv.2804.nl.
Aanmelding bij een andere school na onderzoek door het SWV
Na het besluit van de Toelaatbaarheidscommissie van het Samenwerkingsverband moet u mogelijk uw kind op een andere school aanmelden. De school moet binnen 6 weken na aanmelding een beslissing nemen over de aanname of afwijzing van uw kind. Deze periode kan met 4 weken worden verlengd als meer tijd nodig is om te beoordelen of de benodigde ondersteuning kan worden geboden.
De school waar uw kind ingeschreven staat heeft de zorgplicht. Zorgplicht betekent dat scholen ervoor moeten zorgen dat elk kind passend onderwijs en extra hulp krijgt als dat nodig is. De school/het schoolbestuur onderzoekt eerst wat voor hulp nodig is en of de school die zelf kan bieden. Soms is hulp van een samenwerkingsverband of andere deskundigen nodig. Als een andere school beter past, helpt de school bij het zoeken. Het schoolbestuur blijft verantwoordelijk, ook als de hulp via het samenwerkingsverband gaat. Meer informatie over aanmelden, inschrijven, etcetera is te vinden op het ouder-jeugdsteunpunt: Homepage – Ouder- en Jeugdsteunpunt Hoeksche Waard.
Klachtenprocedure
Verschil van mening met een school aangesloten bij SWV PPO
Als ouders/verzorgers een meningsverschil hebben met een school aangesloten bij het SWV PPO HW, kunnen ze direct contact opnemen met het schoolbestuur. Als dit niet tot overeenstemming leidt, kan de zaak worden voorgelegd aan de Geschillencommissie passend onderwijs. Meer informatie is te vinden op www.geschillenpassendonderwijs.nl.
Niet eens met het besluit van de TLC
Als ouders/verzorgers of de aanvragende school het niet eens zijn met het besluit van de Toelaatbaarheidscommissie, moeten ze binnen 6 weken schriftelijk bezwaar maken bij de directeur-bestuurder van het Samenwerkingsverband. Een onafhankelijke deskundige, die niet betrokken is geweest bij de intake. zal de klacht samen met de directeur-bestuurder behandelen. Als dit niet tot overeenstemming leidt, kan de zaak worden voorgelegd aan de Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT). Meer informatie is te vinden op Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT) – Onderwijsgeschillen De Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring sbo/(v)so en op
Klachtenprocedure – Primair Passend Onderwijs Hoeksche Waard. SWV 28.04.